wtorek, 25 października 2016

Ziemniaki z sosem koperkowym.

Dzisiaj zaproponuję Wam bardzo smaczne, szybkie, zdrowe i tanie danie. Udało mi się 
kupić jeszcze ładny koperek, który uwielbiam w różnych odsłonach, ale dziś ugotowałam 
jedno z moich ulubionych dań z koperkiem w roli głównej. Będą to ziemniaki z sosem 
koperkowym. 

pyszne danie z koperkiem


Bardzo dobrze smakują młode ziemniaki z takim sosem, ale ja wolę jeść tę potrawę kiedy 
ziemniaki już są starsze, można je ugnieść i są bardziej sypkie. Wiem, że sypkość zależy 
też od odmiany ziemniaka, ale młode ziemniaki spożywa się w całości bo nie nadają się 
do gniecenia. 

Składniki:

- pęczek koperku,
- dwa jajka,
- łyżeczka masła lub margaryny lub oleju (wg gustu i upodobań),
- pół kubka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki mąki,
- sól
- ziemniaki (ilość zależy od ilości osób na obiedzie, każdy gotuje wg potrzeb)

składniki do sosu koperkowego


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jednocześnie przygotowujemy sos. 
Najpierw gotujemy jajka na twardo, które będą nam potrzebne do sosu potem. Koperek 
kroimy drobno, po czym 3/4 tego koperku lekko podsmażamy w rondelku na tłuszczu, 
tylko chwilę żeby się nie zrumienił ale żeby wydobyć z niego aromat. Po chwili zalewamy 
wodą ( pół rondelka - ok. półtorej szklanki wody) i zagotowujemy. Śmietanę rozrabiamy 
w kubku z mąką i odrobiną wody. Jak zacznie się gotować woda z koperkiem wlewamy 
rozrobioną śmietanę cały czas mieszając. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. 
Dodajemy też pozostały koperek. Doprawiamy solą do smaku. Z solą trzeba uważać bo 
przesolony jest bardzo niedobry. Ja daję 3 małe szczypty. Trzymamy jeszcze chwilę na 
kuchence żeby się zagotowało. W międzyczasie odcedzamy ziemniaki, obsuszamy i 
gnieciemy tłuczkiem. Wykładamy na talerz i polewamy sosem nabierając tak, aby i kawałki
jajka się znalazły bo mają tendencję do opadania na dno. Sosu nie żałujcie. Smacznego :)

potrawa z jajkami i koperkiem


Mam nadzieję, że jeśli ugotujecie taką potrawę, będzie Wam smakowała. Jest naprawdę 
pyszna. Innym razem podam Wam jeszcze przepis na wyśmienitą zupę koperkową. 
W poście "Dlaczego warto polubić kapustęznajdziecie przepis, na inną moją potrawę
z koperkiem. 

A Wy używacie koperku w swojej kuchni? 

KreoVita

11 komentarzy:

  1. Słyszałam, że jajko dodane do obiadu może zastąpić mięso, ale nigdy nie gotowałam posiłku w ten sposób. Musze wypróbować ten przepis, bo na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ziemniaki z sosem koperkowym, ale nigdy nie jadłam tego sosu z dodatkiem jajek. Na 100% wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Łukasz uwielbia takie dania :) Ja nie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam tego typu potrawy! Z resztą ziemniaki mogę jeść bez przerwy <3

    OdpowiedzUsuń
  5. ziemniaków w takiej formie jeszcze nie jadłam;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadlam takiej potrawy wieki !!! Chyba jutro zjem koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe danie : ) Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż byłby zachwycony gdybym zaserwowała Mu takie danie ;) Mi bardzo kojarzy się z dzieciństwem :) Czasami wysilamy się w kuchni na wielkie wirtuozerie kulinarne, a takie najprostsze dania smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste, a na pewno jakie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą być pyszne na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam koperek i właśnie dzisiaj jadłam kopytka z sosem koperkowym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.