Nazwa pieprzu ziołowego jest dosyć myląca bo sugeruje, że jest to pieprz, a tak naprawdę
przyprawa ta wcale pieprzu nie zawiera. Jest to mieszanka ziół i przypraw, która doskonale
podkreśla smak wielu potraw zarówno mięsnych, jak i różnych sosów na bazie warzyw.
Sama stosuję pieprz ziołowy często, ale jakoś do tej pory tak się złożyło, że używałam tej
przyprawy z firmy Kamis. Zresztą nie zastanawiałam się nad tym specjalnie no bo sądziłam,
że pieprz ziołowy to pieprz ziołowy i receptura powinna być taka sama bez względu na
firmę, z której pochodzi. Któregoś dnia zupełnie przypadkowo kupiłam pieprz ziołowy z
firmy Prymat. No i cóż się okazało. Potrawa smakowała dziwnie, inaczej niż zawsze, a do
tego moja córka dostała po niej dziwnego kaszlu, jak przy uczuleniu. Szukałyśmy więc winowajcy i znalazłyśmy w pieprzu ziołowym. Wtedy sprawdziłam skład jednego i drugiego.
Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że każdy ma część składników takich samych, ale są też
różnice. Środkiem uczulającym moją córkę okazała się kozieradka, która jako zioło ma
dużo zalet, ale widać nie dla każdego. Dlatego też, kupując pieprz ziołowy, zwracajcie
uwagę na jego skład. Dla przykładu podam Wam tutaj skład tej przyprawy z 3 różnych firm.
Zobaczcie sami, że są różnice. Dla osób bez alergii pewnie nie ma to większego znaczenia,
no może poza innym smakiem, ale ci co mają skłonność do alergii niech lepiej czytają
skład przed zakupem.
Skład pieprzu ziołowego
Kamis
gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, kminek, majeranek, chili, liście laurowe
Prymat
Gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka ostra, majeranek, czosnek, kozieradka
Kotanyi
Gorczyca, kolendra, kminek, majeranek, kurkuma, liście laurowe, pieprz cayenne
Najlepszą opcją byłoby zrobić sobie pieprz ziołowy w domu, ale ja nie mam na to czasu.
Można też poszukać w internecie sklepów, które sprzedają przyprawy bez chemii, jak
zapewniają, ale też radzę sprawdzać skład w przypadku pieprzu ziołowego.
Ciekawa jestem czy Wy używacie pieprzu ziołowego w swojej kuchni i jaki waszym
zdaniem jest najlepszy. Podzielcie się tą wiedzą w komentarzach.
Bardzo cenna informacja dla alergików. Pewnie wiele osób nie czyta składu takich mieszanek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak dotąd nie używałam pieprzu ziołowego. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńJa raczej nie używam pierzu ziołowego. Rzadko w ogóle używam pieprzu nie za bardzo go lubię. Jeśli chcę coś zjeść na ostro to raczej imbir lub chili.
OdpowiedzUsuńCo do tej informacji odnośnie alergików - dobrze, że o tym piszesz. Trzeba ludzi uczulić na takie rzeczy. Bo nie każdy alergik wie, że jest np. uczulony na kozieradkę!
Ja też myślałam, że niezależnie od firmy skład pieprzu ziołowego jest taki sam :) Dzięki za uświadomienie, że tak nie jest :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj unikam gotowych mieszanek przypraw i sama takie komponuje, ale od czasu do czasu sięgam po gotowy "pieprz ziołowy" - teraz częściej będę zwracała uwagę na jego skład ;-)
OdpowiedzUsuńI like reading through a post that will make
OdpowiedzUsuńpeople think. Also, many thanks for allowing for me to comment!
I am in fact happy to glance at this blog posts which
OdpowiedzUsuńcarries tons of valuable data, thanks for providing such data.