W poprzednim poście pisałam o tym jak stymulować umysł by zachować dobrą pamięć
lub poprawić ją gdy nieco zawodzi. Obiecałam, że w następnym poście napiszę o tym co
uwzględniać w swojej diecie by dobrze wpływała na pamięć. Dzisiaj będzie właśnie o tym.
Pewnie już wiecie, że kiedy nasza dieta jest mało zróżnicowana może brakować nam niektórych składników i w efekcie tego zaczynamy mieć kłopoty ze zdrowiem, między
innymi z pamięcią.
Które składniki odżywcze są szczególnie ważne dla pracy mózgu i pamięci?
Żelazo
Ma ono znaczący wpływ na przekaźniki chemiczne w mózgu. Gdy nam go brakuje czujemy
się nie tylko zmęczeni, ale też pogarsza się pamięć. Na brak żelaza cierpią często kobiety,
szczególnie przy obfitych miesiączkach oraz osoby pijące dużo herbaty, która może
utrudniać jego wchłanianie. Żelazo będzie się lepiej wchłaniać w obecności witaminy C i
kwasu foliowego. Warto jeść fasolę, szpinak, buraki, ciecierzycę, zieloną pietruszkę, które
są dobrymi źródłami żelaza, ale też kwasu foliowego i witaminy C. Starajmy się nie łączyć
np. szpinaku z nabiałem bo wtedy żelazo będzie się trudniej wchłaniało. Dobrym źródłem
żelaza jest też wołowina oraz wątróbka, ale nie przesadzajmy z ilością produktów
zwierzęcych w diecie bo nie jest to korzystne dla naszego zdrowia.
Magnez
Jego niedobór może opóźniać proces zapamiętywania, ponieważ zostaje zakłócone
przekazywanie impulsów w mięśniach i nerwach, co zaburza procesy mózgowe. Na
niedobór magnezu cierpimy często w sytuacjach stresowych. Warto więc zadbać o
odpowiednią jego ilość w diecie. I tutaj znowu kłania się fasola i szpinak, a także
brązowy ryż, kakao, migdały i banany.
Aminokwasy
Organizm potrzebuje około 20 aminokwasów, ale 4 z nich mają szczególny wpływ na pracę mózgu.
Są to:
- tryptofan
( orzeszki ziemne, banany, owsianka, fasolka szparagowa, tuńczyk, indyk, wołowina,
parmezan, bazylia...)
- fenyloalanina
(mleko, jajka, czekolada, kurczak, brązowy ryż, krewetki, wołowina...)
- tyrozyna
(sery, orzeszki ziemne, mleko, banany, migdały, sardynki...)
- arginina
(drób, mleko, orzechy włoskie, ziemne, masło orzechowe...
Antyoksydanty
Chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Do najlepszych ich źródeł należą :
truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, brokuły, brukselka, szpinak, czosnek, kapusta włoska.
Cynk
Ważny w komunikacji między komórkami mózgowymi. Uważajmy jednak z suplementami
bo duże dawki mogą uszkadzać nerwy. Optymalna dawka to 15 miligramów dziennie.
Dobrym źródłem cynku jest indyk i wołowina, pestki dyni, fasola, tofu.
Bor
Poprawia pamięć krótkotrwałą. Bogate źródła boru to jabłka, sok jabłkowy, brokuły,
winogrona, czereśnie, brzoskwinie, cynamon, pietruszka, ziemniaki, marchew.
Przynajmniej jedno świeże jabłko dziennie albo pieczone z cynamonem może pomóc
pamięci.
Kwasy Omega-3
Zapobiegają zaczopowaniu tętnic, poprawiają krążenie mózgowe i pamięć. Najlepszym
ich źródłem są ryby, szczególnie śledzie, makrela, łosoś, pstrąg. Poza tym bogate w te
kwasy są oleje, szczególnie lniany i orzechowy, no i orzechy.
Węglowodany
Są one paliwem energetycznym dla całego organizmu, także dla mózgu. Gdy ich brakuje
gorzej myślimy, jesteśmy ospali i rozkojarzeni.
Zdecydowanie bardziej polecam węglowodany złożone, z których glukoza wchłania się
wolniej niż z prostych, co jest o wiele korzystniejsze. Ważne jednak jest abyśmy nie
wychodzili z domu bez śniadania, zawierającego takie paliwo energetyczne, a w czasie
dnia spożywali kilka posiłków, zawierających węglowodany złożone.Wtedy nie będziemy
odczuwali potrzeby sięgania bo węglowodany proste np, batona. Dobrymi źródłami
węglowodanów złożonych są kasze, ryż, pełnoziarnisty makaron, żytnie pieczywo,
warzywa, szczególnie fasola i groch oraz soczewica. Węglowodany powinny pokrywać
około 60% dziennego zapotrzebowania na energię.
Jak widzicie dieta wspomagająca mózg musi być bardzo urozmaicona. Przedstawiłam tu
tylko niektóre ważne składniki i opisałam w wielkim skrócie, ponieważ nie chcę was
zanudzić. Dodam tylko, że także białka i witaminy z grupy B oraz witamina E pełnią
ważną rolę w procesach mózgowych i należy o nich pamiętać w codziennym jadłospisie.
O innych sposobach wpływających na poprawę pamięci pisałam w innym moim poście.
Możecie go znaleźć tutaj.
A Wy uwzględniacie w swojej diecie produkty wpływające na poprawę pamięci?
KreoVita
Z listy wynika, że trzeba jeść prawie wszystko co zdrowe :) myślę że jak stara się dbać o zbilansowana dietę i odżywiać się zdrowo to nie trzeba zwraca uwagę na to ze dany produkt jemy aby pamięć poprawić, inny Dla odporności etc. Po prostu te składniki w diecie wszystkie się znajdują ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście masz rację, ale dobrze wiedzieć co szczególnie dobrze wpływa na pamięć, jeśli ma się z nią jakieś problemy.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńja pamiętam jak uczyłaś się do kolokwium na studiach to zawsze dużo orzechów jadłam:)
OdpowiedzUsuńOstatnio bardzo przydałoby mi się coś na poprawę pamięci.
OdpowiedzUsuńCoś ostatnio moja dieta nie jest aż tak bogata .. mam ulożony jadlospis i sie go trzymam .
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy nigdy nie przywiązywałam do tego większej wagi. Staram się włączać do swojej diety zdrowe produkty, warzywa, owoce, orzechy, ryby, ale żebym robiła to z ukierunkowaniem na poprawę pamięci, to nie.
OdpowiedzUsuńDobra pamięć jest bardzo przydatna :) Teraz widzę u siebie pogorszenie moich procesów myślowych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten wpis! Warto wiedzieć, co jeść, aby dbać o naszą pamięć :)
OdpowiedzUsuńTaka zdrowa zbilansowana dieta w dzisiejszych czasach mamy produkty corz mniej zdrowego składu do w roslinnych nawozy randap szkodliwy a zwierzece tez nie bardzo wierze w zdrowe miesko i dlatego may taki braki zatrucia a nie zdrowie :-)
OdpowiedzUsuń