kuchni jest ona warzywem niedocenianym, a to wielka szkoda, przede wszystkim dla
naszych organizmów. Kapusta zawiera bowiem wiele cennych witamin i składników
mineralnych, a do tego można ją przygotowywać na tak wiele sposobów, że nigdy się
nie znudzi. Kapuście przypisuje się, że jest ciężkostrawna i wzdymająca, a tak naprawdę
to tłuste dodatki, których do niej często używamy dają takie efekty. Jeśli dodamy do niej
koperku czy kminku, będziemy gotować do miękkości odkrytą, a nie pod przykryciem i
co jakiś czas będziemy ją mieszać, związki powodujące wzdęcia, ulotnią się. A teraz słów
kilka o jej właściwościach.
kilka o jej właściwościach.
Właściwości odżywcze i lecznicze kapusty
Zawiera ona całe bogactwo witamin, w tym witaminy C, A, E, K i te z grupy B oraz magnez,
potas, fosfor, mangan, żelazo, wapń, sód, siarkę. Jest niskokaloryczna z niskim indeksem
glikemicznym, dostarcza także dużo błonnika. Zawarta w niej siarka sprawia, źe kapusta
ma właściwości odtruwające, wyłapuje w organiźmie szkodliwe substancje, pozostałości
leków czy pestycydów i usuwa. Działa przeciwzapalnie, antynowotworowo. Sok ze świeżej
kapusty przynosi ulgę w chorobie wrzodowej, a okłady z liści łagodzą dolegliwości stawów.
Na temat jej dobroczynnych właściwości książkę można byłoby napisać bo ma ich tak dużo.
To, o czym tutaj wspomniałam to tylko te najważniejsze. Dodam jeszcze, że znakomicie
wpływa na skórę i paznokcie.
Przeciwwskazania
Ostrożność powinny zachować osoby, które mają gęstą krew albo przyjmują leki na jej
rozrzedzenie, obniżenie krzepliwości oraz osoby chorujące na żylaki. Najlepiej wtedy
zapytać lekarza. Podobnie osoby z chorą tarczycą powinny poradzić się lekarza, ponieważ
kapusta utrudnia przyswajanie jodu, szczególnie w wersji surowej.
Przepis na pyszny lekki bigosik ze świeżej kapusty z koperkiem.
Składniki:
- mała główka kapusty lub pół dużej,
- pęczek koperku,
- 1 dobrej jakości chuda kiełbasa,
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- pól łyżeczki kminku,
- sól
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, kminku i odrobiny
soli ugotować do miękkości w wodzie. Pod koniec gotowania dodać poszatkowany koperek
oraz pokrojoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy, dosolić do smaku.
oraz pokrojoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy, dosolić do smaku.
Koperek nadaje tej kapuście wspaniały smak, nie żałujcie więc kopru.
Mam nadzieję, że taka wersja light na bigos przypadnie Wam do gustu. Jeśli ktoś nie je
mięsa to oczywiście może przyrządzić wersję bez kiełbasy i też będzie dobra. Można też
dodać pieczarki. Różne wersje próbowałam i w każdej smakuje wyśmienicie bo właśnie
koperek dodaje smaku.
A Wy macie jakieś ulubione potrawy z kapusty? A może chcielibyście jeszcze poznać
przepisy na inne dania - napiszcie w komentarzach jakie, to chętnie się podzielę jeśli tylko
potrawa będzie mi znana. To tyle na dziś. Bardzo proszę o komentarze i obserwację, jeśli
post i blog się Wam podobają. A jeśli nie czytaliście jeszcze mojego posta o przyprawach,
a mielibyście ochotę to znajdziecie go tutaj.
a mielibyście ochotę to znajdziecie go tutaj.
Jednocześnie pragnę zaznaczyć, że zawarte tutaj treści mają charakter informacyjny i
nie stanowią zaleceń leczniczych, po które pacjent powinien zwrócić się do lekarza.
KreoVita
oj tak gołąbki - uwielbiam. Szczególnie jak mi je ktoś zrobi :D Nie wiem dlaczego, ale pracochłonne dania smakują o wiele lepiej podane przez kogoś:) Lubimy też kapuśniak z młodej kapusty: https://pani-domowa.blogspot.com/2016/08/kapusniak-z-modej-kapusty.html Kiszona kapusta i dania z niej też smaczne i odżywcze :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis na wykorzystanie kapusty, z dodatkiem koperku smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuńKapusta rzeczywiście jest niedoceniana. Warto też ją kisić, bo kiszona w domu smakuje o wiele lepiej niż kupna i zimą kiedy nie ma innych warzyw można jej mieć pod dostatkiem.
Doceniam zarówno smak kapusty, jak i jej walory zdrowotne :) Uwielbiam kotlety z kapusty albo kapustę smażoną do ziemniaków. Pyszna i zdrowa.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapustę w każdej postaci ........
OdpowiedzUsuńLubię kapustę pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńDzieki za nowe wiadomosci,. W starozytnym Rzymie ponoc mowiono Jesli choremu nie pomoze kapusta,lepiej go dobic.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO matko! Ale mi zrobiłaś smaka na bigosik! :D
OdpowiedzUsuńBigos uwielbiam... Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńLubię kapustę ale niezbyt często ją jem. Widzę jednak że pozytywnie działa na nasz organizm , będę musiała jeść ją częściej .
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapustę i z przyjemnością przetestuję w kuchni Twój Kochana przepis :) Buziaki :*
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona potrawa to gołąbki mojej babci. Niestety teraz już muszę je gotować sama i już tak nie smakują... Może dlatego niezwykle rzadko sięgam w mojej kuchni po kapustę, ale zachęciłaś mnie do wypróbowania nowych przepisów z jej udziałem.
OdpowiedzUsuń