Dzisiaj zaproponuję Wam bardzo smaczne, szybkie, zdrowe i tanie danie. Udało mi się
kupić jeszcze ładny koperek, który uwielbiam w różnych odsłonach, ale dziś ugotowałam
jedno z moich ulubionych dań z koperkiem w roli głównej. Będą to ziemniaki z sosem
koperkowym.
Bardzo dobrze smakują młode ziemniaki z takim sosem, ale ja wolę jeść tę potrawę kiedy
ziemniaki już są starsze, można je ugnieść i są bardziej sypkie. Wiem, że sypkość zależy
też od odmiany ziemniaka, ale młode ziemniaki spożywa się w całości bo nie nadają się
do gniecenia.
Składniki:
- pęczek koperku,
- dwa jajka,
- łyżeczka masła lub margaryny lub oleju (wg gustu i upodobań),
- pół kubka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
- 3 łyżeczki mąki,
- sól
- ziemniaki (ilość zależy od ilości osób na obiedzie, każdy gotuje wg potrzeb)
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jednocześnie przygotowujemy sos.
Najpierw gotujemy jajka na twardo, które będą nam potrzebne do sosu potem. Koperek
kroimy drobno, po czym 3/4 tego koperku lekko podsmażamy w rondelku na tłuszczu,
tylko chwilę żeby się nie zrumienił ale żeby wydobyć z niego aromat. Po chwili zalewamy
wodą ( pół rondelka - ok. półtorej szklanki wody) i zagotowujemy. Śmietanę rozrabiamy
w kubku z mąką i odrobiną wody. Jak zacznie się gotować woda z koperkiem wlewamy
rozrobioną śmietanę cały czas mieszając. Jajka kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Dodajemy też pozostały koperek. Doprawiamy solą do smaku. Z solą trzeba uważać bo
przesolony jest bardzo niedobry. Ja daję 3 małe szczypty. Trzymamy jeszcze chwilę na
kuchence żeby się zagotowało. W międzyczasie odcedzamy ziemniaki, obsuszamy i
gnieciemy tłuczkiem. Wykładamy na talerz i polewamy sosem nabierając tak, aby i kawałki
jajka się znalazły bo mają tendencję do opadania na dno. Sosu nie żałujcie. Smacznego :)
Mam nadzieję, że jeśli ugotujecie taką potrawę, będzie Wam smakowała. Jest naprawdę
pyszna. Innym razem podam Wam jeszcze przepis na wyśmienitą zupę koperkową.
W poście "Dlaczego warto polubić kapustę" znajdziecie przepis, na inną moją potrawę
z koperkiem.
A Wy używacie koperku w swojej kuchni?
KreoVita
Słyszałam, że jajko dodane do obiadu może zastąpić mięso, ale nigdy nie gotowałam posiłku w ten sposób. Musze wypróbować ten przepis, bo na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki z sosem koperkowym, ale nigdy nie jadłam tego sosu z dodatkiem jajek. Na 100% wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuńMój Łukasz uwielbia takie dania :) Ja nie bardzo :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam tego typu potrawy! Z resztą ziemniaki mogę jeść bez przerwy <3
OdpowiedzUsuńziemniaków w takiej formie jeszcze nie jadłam;D
OdpowiedzUsuńNie jadlam takiej potrawy wieki !!! Chyba jutro zjem koniecznie !
OdpowiedzUsuńCiekawe danie : ) Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńMój mąż byłby zachwycony gdybym zaserwowała Mu takie danie ;) Mi bardzo kojarzy się z dzieciństwem :) Czasami wysilamy się w kuchni na wielkie wirtuozerie kulinarne, a takie najprostsze dania smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a na pewno jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam koperek i właśnie dzisiaj jadłam kopytka z sosem koperkowym.
OdpowiedzUsuń