Dzisiaj chcę Wam zaproponować znakomitą zupę na letni obiad. Udało mi się kupić piękny
duży pęczek koperku i postanowiłam ugotować zupę, która jest bardzo smaczna i prosta w
przygotowaniu, a do tego nie wymaga wielu składników bo żadnych innych warzyw oprócz
koperku się do niej nie daje.
Składniki na zupę:
- pęczek koperku,
- łyżeczka tłuszczu (olej lub margaryna),
- śmietana 18% lub jogurt naturalny
- sól
Składniki na kluseczki:
- szklanka kaszy manny,
- jajko
Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za zrobienie kluseczek. W tym celu wsypujemy kaszę manną do
miseczki i dodajemy jajko. Mieszamy dokładnie i zagniatamy ciasto w taki sposób żeby
powstała jednolita zwarta kula. Zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Koperek myjemy i kroimy drobno. Następnie 3/4 tego koperku podsmażamy krótko na
tłuszczu w garnku, w którym będzie zupa. Podsmażanie ma na celu uwolnienie znakomitego
aromatu koperku, ale trzeba uważać żeby się nie zrumienił bo wtedy nie jest dobry. Po chwili
zalewamy podsmażony koperek wodą. Wody powinno być tyle ile zupy chcemy mieć.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach prosto do garnka na
wrzącą zupę.
Po około 15 minutach dodajemy rozmieszaną z wodą śmietanę. Polecam rozmieszać
śmietanę z wodą tak żeby dobrze się lała bo jeśli dodamy gęstą śmietanę może się ściąć.
Dodajemy też resztę koperku.
Na końcu dodajemy sól do smaku. Chwilę jeszcze gotujemy po dodaniu soli żeby kluseczki
nabrały smaku. Zupę trzeba próbować bo ta zupa ma to do siebie, że jak się przesoli jest
niedobra, a jak się posoli za mało też nie smakuje. Trzeba więc dosalać po trochę i próbować.
Polecam ugotować jej więcej bo znakomicie smakuje też po odgrzaniu. Z takiej ilości
składników wychodzi duży garnek zupy - około 3 litrów.
Robiliście kiedyś taką zupę? Znacie kluseczki z kaszy manny? Wypróbujecie przepis?
Jeśli ktoś lubi koperek to polecam inny mój przepis na ziemniaki z sosem koperkowym.
KreoVita
Moja babcia taką zupkę robiła :D
OdpowiedzUsuńWidzę, że obudziłam wspomnienia:) U mnie w rodzinie ten przepis też jest od pokoleń, a poniewaz jest dobry, przetrwał:)
UsuńBardzo apetyczna zupka :) Chętnie bym zjadła na dzisiejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda. Spróbuj ugotować:)
UsuńRewelacja, szybki letni obiadek, składniki mam, dzięki :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje. Te kluseczki w połączeniu z koprem dają bardzo fajny smak. Zimą zawsze tęsknię za tą zupą:)
UsuńJa zamrażam koperek i pietruszkę w dużych ilościach, by mieć do sałatek :-)
UsuńTak, to jest dobry pomysł. Ja też czasem zamrażam.
UsuńJa również co roku zamrażam i koperek, i pietruszkę, żeby mieć na zimę!
UsuńIiii... nie. Nie znoszę kopru. Nienawidzę jego zapachu i smaku. :(
OdpowiedzUsuńZupełnie jak moja córka:)
Usuńo mamo jakie zdjecia, wlasnie dawno nie jadlam :(
OdpowiedzUsuńNo to masz pomysł na obiad:)
UsuńLubię koperek, ale nie pamiętam, czy kiedykolwiek jadłam podobną zupę. ;) Nie słyszałam o podsmażaniu koperku! :O
OdpowiedzUsuń~Weronika
Tak samo jak czosnek czy inne przyprawy się podsmaża chwilkę żeby wydobyć głębię aromatu, tak i koperek. Gwarantuję Ci, że na podsmażonym koperku zupa jest o wiele lepsza, ale część warto zostawić i dosypać świeży na końcu dla koloru:)
UsuńThank you:)
OdpowiedzUsuńPycha, jadam wszystkie zupy , lubię koperek i nowości,
OdpowiedzUsuńtakich kluseczek nie znam...
Spróbuj zrobić takie kluseczki bo są bardzo smaczne i szybko się robi bo tylko na tarce ścierasz.
Usuńpyszna domowa:)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze:)
Usuńotóż to:)
UsuńUwielbiam koperek! Jednak ostatnio bardziej pokochalam zupy- kremy. Czy chloniko-kremy(ja je tak nazywam, nie wiem czy to fachowa nazwa. Sa to po prostu zblendowanw warzywa surowe z odrobinka wody).
OdpowiedzUsuńJa kremy jem tylko z niektórych warzyw, jak np. dynia czy bataty. Wolę jednak zupy tradycyjne bo sa mniej kaloryczne i łatwiej strawne, no i po prostu bardziej mi smakują.
UsuńTakiej zupki jeszcze nie jadłam, wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOstatnio mam sezon na mannę :) Pyszna propozycja na jej wykorzystanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moja propozycja przypadła Ci do gustu. Również pozdrawiam:)
UsuńTo brzmi bardzo smacznie, a o kluskach z kaszy manny nie słyszałam. Wszystko w domu mam, będę chyba próbować :)
OdpowiedzUsuńDaj znać czy Ci smakowało:)
UsuńTakiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę koperkową mojej mamy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę koperkową :)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam kaszy
OdpowiedzUsuń