piątek, 21 kwietnia 2017

Wegetariański cheesburger a'la falafel.

Znacie i lubicie falafele? Jeśli ktoś nie wie co to takiego, to wyjaśniam, że to kotleciki, 
a właściwie kuleczki z ciecierzycy. Są zdrowe i bardzo smaczne. U nas w domu robi je 
moja córcia. Inspirując się tym postanowiła zrobić kotleta do cheesburgera wg przepisu 
na falafelki. Nie wiedziałyśmy co z tego wyjdzie, ale okazało się, że to był strzał w 
dziesiątkę. Doskonale smakuje w połączeniu z bułką, plasterkiem sera i ketchupem. 
Do tego zdrowszy jest niż kotlet mięsny. Polecam go wszystkim tym, którzy chcą 
spróbować czegoś nowego, odkryć nowe smaki i do tego nieźle pojeść.
Z podanych poniżej składników wychodzą 4 kotlety. 


kuchnia



Przepis na kotlet a'la falafel 


Składniki:


- 100 g ciecierzycy,
- Pół pęczka zielonej pietruszki, 
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- Sok z połowy cytryny,
- Pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/4 łyżeczki czosnku, 
- Sól i pieprz ziołowy do smaku


Przygotowanie:


Ciecierzycę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień odcedzić wodę i 
ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami zblendować, tak żeby powstała ścisła masa, z 
której łatwo będzie uformować kotlety. (jak na zdjęciu poniżej)


wegetariańskie danie




Na talerzu rozwinąć folię spożywczą. Nałożyć na nią porcję masy i uformować kotleta. 
Powstałego kotleta zawinąć w tę folię i włożyć do lodówki na min godzinę. Pozostałe
kotlety zrobić w taki sam sposób. Po godzinie rozgrzać olej na patelni (głęboki na ok. 
1 cm) i ostrożnie umieścić kotlety do usmażenia na patelni. Można sobie pomóc łopatkami. 
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wystarczy około 1 i pół minuty na jedną stronę. 
Usmażone kotlety wyjąć na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu. 

Żeby zrobić cheesburgera podgrzać bułkę w tosterze lub na suchej patelni, po czym na 
krótką chwilę włożyć na patelnię kotleta i położyć na nim plasterek sera tostowego tak 
żeby się nieco podgrzał i zmiękł, włożyć kotleta z serem do bułki, dodać ketchup i gotowe.
Można dodać jeszcze sałatę czy pomidora oraz inne dodatki. Wszystko zależy od waszego 
pomysłu. Smacznego!

Macie ochotę na takiego wegetariańskiego burgera? Jedliście kiedyś? Nam posmakował 
bardzo i od czasu do czasu lubimy coś takiego przygotować.


Falafele


Jeśli mielibyście raczej ochotę na falafele, które można podać z kaszą czy ryżem albo 
chlebku pita, możecie wykorzystać ten przepis na kotlety do cheesburgerów, tylko 
zamiast kotletów, uformować kulki i usmażyć na głębokim oleju. Do falafeli pasuje 
dobrze sos zrobiony na bazie tahini, czyli pasty sezamowej. 


kuchnia wegetariańska




A jeśli macie ochotę zobaczyć inne moje przepisy, bardziej tradycyjne, znajdziecie je na 
moim blogu w zakładce „kuchnia”.


KreoVita

32 komentarze:

  1. Dobry pomysł dla wegetarian:-) Ja jadłam pasztet z selera i kotlety z buraków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Tylko chyba potrzebny jest bardzo dobry blender, żeby ta surową ciecierzycę zblendować. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciecierzyca po namoczeniu na noc już nie jest taka twarda i zwyczajny blender kupiony w Lidlu bez problemu sobie z nią radzi:)

      Usuń
  3. Takiego cheesburgera nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja dawno nie jadłam takiego jedzenia fast food

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj nie wiem, zwykłego cheeseburgera nie lubię, a tu jeszcze do tego w takiej wersji. No ja to chyba za bardzo mięsożerna jestem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam , ale spróbuję, bo lubię takie potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję przepis, nigdy nie jadłam falafela. Ostatnio robiłam kotlety z soczewicy i bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi narobiłaś ochoty na takiego cheesburgera :D
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi ochoty na takiego cheesburgera :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawa i na pewno bardzo smaczna propozycja :) Nigdy takiego nie jadłam, ale chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. omomom uwielbiam takie wersje wegerariańskie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie próbowałam falafeli, a pomysł na burgery świetny. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam falafele, ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię próbować nowe potrawy, a takich kotelcików jeszcze nie jadłam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam... Zjadłabym z chęcią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem ciekawa smaku takiej potrawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Falafelki są smaczne. W bułce nie jadłam, ale też powinny smakować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę go zrobić.
    Wygląda smakowicie.
    Obserwuje ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Z zamienników jadłam tylko kotlety sojowe i to ze sklepu :-( a to wszystko, przez moje kuchenne lenistwo - zawsze byle szybciej mieć z głowy.

    OdpowiedzUsuń
  20. O mniaam coś dla mnie takie kotleciki ;p

    OdpowiedzUsuń
  21. jadłam, ale dla mnie były zbyt delikatne, musi być dość mocno wyrazisty sos ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Brzmi ciekawie! ;) i wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kotlet zapowiada się naprawdę ciekawie. Jako dodatek do zdrowego burgera sprawdziłby się idealnie. Podoba mi się Twój pomysł, na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.