Znacie i lubicie falafele? Jeśli ktoś nie wie co to takiego, to wyjaśniam, że to kotleciki,
a właściwie kuleczki z ciecierzycy. Są zdrowe i bardzo smaczne. U nas w domu robi je
moja córcia. Inspirując się tym postanowiła zrobić kotleta do cheesburgera wg przepisu
na falafelki. Nie wiedziałyśmy co z tego wyjdzie, ale okazało się, że to był strzał w
dziesiątkę. Doskonale smakuje w połączeniu z bułką, plasterkiem sera i ketchupem.
Do tego zdrowszy jest niż kotlet mięsny. Polecam go wszystkim tym, którzy chcą
spróbować czegoś nowego, odkryć nowe smaki i do tego nieźle pojeść.
Przepis na kotlet a'la falafel
Składniki:
- 100 g ciecierzycy,
- Pół pęczka zielonej pietruszki,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- Sok z połowy cytryny,
- Pół łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/4 łyżeczki czosnku,
- Sól i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień odcedzić wodę i
ciecierzycę wraz z pozostałymi składnikami zblendować, tak żeby powstała ścisła masa, z
której łatwo będzie uformować kotlety. (jak na zdjęciu poniżej)
Na talerzu rozwinąć folię spożywczą. Nałożyć na nią porcję masy i uformować kotleta.
Powstałego kotleta zawinąć w tę folię i włożyć do lodówki na min godzinę. Pozostałe
Na talerzu rozwinąć folię spożywczą. Nałożyć na nią porcję masy i uformować kotleta.
Powstałego kotleta zawinąć w tę folię i włożyć do lodówki na min godzinę. Pozostałe
kotlety zrobić w taki sam sposób. Po godzinie rozgrzać olej na patelni (głęboki na ok.
1 cm) i ostrożnie umieścić kotlety do usmażenia na patelni. Można sobie pomóc łopatkami.
1 cm) i ostrożnie umieścić kotlety do usmażenia na patelni. Można sobie pomóc łopatkami.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wystarczy około 1 i pół minuty na jedną stronę.
Usmażone kotlety wyjąć na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu.
Żeby zrobić cheesburgera podgrzać bułkę w tosterze lub na suchej patelni, po czym na
krótką chwilę włożyć na patelnię kotleta i położyć na nim plasterek sera tostowego tak
żeby się nieco podgrzał i zmiękł, włożyć kotleta z serem do bułki, dodać ketchup i gotowe.
Można dodać jeszcze sałatę czy pomidora oraz inne dodatki. Wszystko zależy od waszego
pomysłu. Smacznego!
Macie ochotę na takiego wegetariańskiego burgera? Jedliście kiedyś? Nam posmakował
bardzo i od czasu do czasu lubimy coś takiego przygotować.
Falafele
Jeśli mielibyście raczej ochotę na falafele, które można podać z kaszą czy ryżem albo
w chlebku pita, możecie wykorzystać ten przepis na kotlety do cheesburgerów, tylko
zamiast kotletów, uformować kulki i usmażyć na głębokim oleju. Do falafeli pasuje
dobrze sos zrobiony na bazie tahini, czyli pasty sezamowej.
w chlebku pita, możecie wykorzystać ten przepis na kotlety do cheesburgerów, tylko
zamiast kotletów, uformować kulki i usmażyć na głębokim oleju. Do falafeli pasuje
dobrze sos zrobiony na bazie tahini, czyli pasty sezamowej.
A jeśli macie ochotę zobaczyć inne moje przepisy, bardziej tradycyjne, znajdziecie je na
moim blogu w zakładce „kuchnia”.
KreoVita
Dobry pomysł dla wegetarian:-) Ja jadłam pasztet z selera i kotlety z buraków :-)
OdpowiedzUsuńooo podoba mi się;D
UsuńWygląda przepysznie! Tylko chyba potrzebny jest bardzo dobry blender, żeby ta surową ciecierzycę zblendować. :(
OdpowiedzUsuńCiecierzyca po namoczeniu na noc już nie jest taka twarda i zwyczajny blender kupiony w Lidlu bez problemu sobie z nią radzi:)
UsuńTakiego cheesburgera nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam takiego jedzenia fast food
OdpowiedzUsuńOj nie wiem, zwykłego cheeseburgera nie lubię, a tu jeszcze do tego w takiej wersji. No ja to chyba za bardzo mięsożerna jestem.
OdpowiedzUsuńNie lubię cheesburgerów....
OdpowiedzUsuńNie jadłam , ale spróbuję, bo lubię takie potrawy :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, nigdy nie jadłam falafela. Ostatnio robiłam kotlety z soczewicy i bardzo mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na takiego cheesburgera :D
OdpowiedzUsuńZapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
Ale narobiłaś mi ochoty na takiego cheesburgera :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i na pewno bardzo smaczna propozycja :) Nigdy takiego nie jadłam, ale chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńkonkretnie :D
OdpowiedzUsuńomomom uwielbiam takie wersje wegerariańskie:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam falafeli, a pomysł na burgery świetny. Na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńfalafele są pyszne;)
UsuńUwielbiam falafele, ale mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńLubię próbować nowe potrawy, a takich kotelcików jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam... Zjadłabym z chęcią. :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku takiej potrawy. :)
OdpowiedzUsuńFalafelki są smaczne. W bułce nie jadłam, ale też powinny smakować.
OdpowiedzUsuńMuszę go zrobić.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
Obserwuje ;*
Z zamienników jadłam tylko kotlety sojowe i to ze sklepu :-( a to wszystko, przez moje kuchenne lenistwo - zawsze byle szybciej mieć z głowy.
OdpowiedzUsuńO mniaam coś dla mnie takie kotleciki ;p
OdpowiedzUsuńTeż bym zjadła.;)
Usuńjadłam, ale dla mnie były zbyt delikatne, musi być dość mocno wyrazisty sos ;)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie! ;) i wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńKotlet zapowiada się naprawdę ciekawie. Jako dodatek do zdrowego burgera sprawdziłby się idealnie. Podoba mi się Twój pomysł, na pewno kiedyś wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńśrodowo:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuń