wtorek, 10 października 2017

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta.

Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta. To jeden 
z moich ulubionych sposobów na podanie naleśników. Można użyć szpinak świeży lub 
mrożony. Ja użyłam mrożonego. Danie nadaje się na każdy posiłek, zarówno na śniadanie, 
obiad, jak i kolację. 

kuchnia



Składniki na ciasto:

- mleko,
- woda gazowana,
- jajko,
- mąka,
- szczypta soli,
- oliwa lub olej

Składniki na farsz:

- opakowanie szpinaku,
- opakowanie sera feta,
- ząbek czosnku, 
- oliwa,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki połączyć i dobrze zmiksować, tak żeby powstała lejąca konsystencja. 
Nie podałam proporcji bo w zależności od tego ile chcemy mieć tych naleśników wygląda 
to różnie. Jeśli dodamy np. szklankę mleka i pół szklanki wody, mąkę potem dosypujemy 
stopniowo i patrzymy jaka jest konsystencja ciasta. Ciasto nie może być za gęste, ale też nie 
wodniste. Musi jednak dobrze się lać. Do samego ciasta dodajemy tylko odrobinę oliwy, 
około pół łyżeczki po to by naleśniki nie przywierały do patelni. Odrobinę oliwy dajemy na 
patelnię, wlewamy małą chochelkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i dokładnie rozprowadzamy 
po całej patelni tak aby powstał naleśnik. Chwilę smażymy z obu stron.

Przygotowanie farszu

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na nią drobno pokrojony ząbek czosnku, 
chwilę podsmażamy, po czym dodajemy uprzednio rozmrożony i odsączony z wody szpinak. 
Podsmażamy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i szczyptą cukru
dla przełamania smaku. Pamiętajmy by za dużo nie solić bo feta, którą potem dodamy będzie
słona. Fetę kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotowego farszu. Rozprowadzamy farsz na 
każdym naleśniku i zwijamy w rulon albo składamy w trójkąt. 

Uwaga

Takie gotowe już naleśniki można jeszcze zapiec delikatnie w piekarniku albo podać bez 
zapiekania. Smakują równie dobrze. 

przepis kulinarny


Mam nadzieję, że przypadł Wam do gustu mój przepis. Wykorzystacie? A może macie swój 
własny przepis na takie naleśniki? 

A jeśli ktoś nie przepada za szpinakiem i woli takie danie w słodkiej wersji polecam moje 

To tyle ode mnie na dziś. Jeśli podoba się Wam mój blog proszę o obserwację:)


KreoVita



15 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy takich naleśników. Zawsze są z serem na słodko. Musze wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji nie jadłam naleśników. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja naleśniki w każdej postaci. ;) Ze szpinakiem i fetą bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie szpinak-feta! Nie pomyślałam, żeby włożyć go na naleśników :) Zawsze to nowe danie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem. Są pyszne! Lubię je na ciepło, ale i na zimno. Odgrzewam, a właściwie to odsmażam na maśle :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedno z moich ulubionych dań:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm uwielbiam naleśniki ze szpinakiem :) Choć ja bym pewnie mozzarellę tam włożyła zamiast fety, bo lubię jak mi się ciągnie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślałam, ze w tym roku będę cieszyć się takimi naleśnikami ze szpinakiem - niestety zasiany szpinak nie wszedł a mrożony mi nie smakuje ;/ No cóż - trzeba zaopatrzyć się w świeży ze sklepu - chociaż w przypadku nalesników, jednak pominę fetę, co nie oznacza, że takie połączenie nie jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i pyszne połączenie, my czasami dodajemy jeszcze odrobinkę suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam takie naleśniki i są całkiem smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię i często robię. Dobry przepis na przemycenie szpinaku tym, którzy nie lubią :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.