wtorek, 13 czerwca 2017

Owsiane ciasteczka bez pieczenia.

Dzisiaj mam dla Was szybki w wykonaniu i prosty przepis na pyszne ciastka owsiane, 
doskonałe na przekąskę lub nawet do podania gościom. Robi się je bardzo szybko, więc to 
idealna opcja gdy trafią się nam niespodziewani goście, a w domu nie mamy akurat nic do 
kawy czy herbaty. 

przepis na ciastka bez pieczenia



Składniki:


- 3 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- pół kostki masła,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego,  
- pół szklanki mleka, 
- półtorej szklanki cukru brązowego,
- 1/4 szklanki kakao,
- pół łyżeczki soli



Przygotowanie:


Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków owsianych wrzucić do rondelka i podgrzewać na 
średnim ogniu mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 4 minuty.
Po upływie 4 min zdjąć z ognia i wymieszać powstałą miksturę z płatkami owsianymi. 
Z powstałej gorącej masy uformować ciasteczka za pomocą łyżki. Trzeba uważać żeby się nie 
poparzyć. Nie czekać z formowaniem aż masa wystygnie bo zgęstnieje i nie da się już 
uformować ciastek. 

Z podanego przepisu wychodzi około 20 dużych ciastek.


Uwaga:


Zamiast mleka krowiego można użyć innego mleka, np. sojowego czy migdałowego. Zamiast 
masła można użyć oleju kokosowego. 

kuchnia



Jeśli interesuje Was inny przepis na ciasto bez pieczenia, a jeszcze go u mnie nie widzieliście 
to zapraszam do mojego wcześniejszego posta - Banoffee - ciasto bez pieczenia dla łasuchów
Jeśli natomiast macie ochotę upiec ciasteczka to polecam Wam przepis, który zamieściłam na 
blogu w grudniu. Były to ciasteczka serowe ozdobione wtedy motywami świątecznymi, ale 
oczywiście można je sobie udekorować inaczej stosownie do okazji. 

A Wy macie sprawdzone przepisy na domowe ciasteczka? Robiliście już kiedyś ciastka 
płatkami owsianymi? A może macie inny sprawdzony przepis na ciastka bez pieczenia? 
Podzielcie się tą wiedzą w komentarzach, a jeśli mój blog się Wam podoba, zaobserwujcie. 
Proszę też o udostępnianie moich postów dalej. A na dziś to tyle od mnie. 

KreoVita

28 komentarzy:

  1. Kiedyś robiłam już takie ciasteczka :) bardzo mi smakowały ;) te również wygląają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka owsiane bardzo lubię :) Są mega pyszne - zarówno te pieczone jaki te zastygające :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uhhh... wyglądają przesmakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie i pewnie smaczne ...
    Wypróbuję przy okazji..

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki lubię, przepis prosty i szybki, więc dla mnie w sam raz :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z masłem orzechowym muszą smakować świetnie! Przepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super,taki przepis trzeba mieć zawsze w zanadrzu. Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię! Muszę zapamiętać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasteczek bez pieczenia jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To są ciastka mojego dzieciństwa, pierwsze ciastka, które robiłam sięgając wzrostem niewiele ponad blat kuchenny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, na pewno spróbuję. Często robię ciasteczka owsiane, ale takie pieczone.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny przepis :) Nie znałam, więc na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale to pysznie wygląda! Na zdjęciach niczym Jeżyki ze sklepów :D

    OdpowiedzUsuń
  14. o! Bez pieczenia to może spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam,ale gdzie nabyć masło orzechowe? Długo mnie nie było,bo zajęty byłem udarem mamy,ale wróciła do sprawności fizycznej choć muszę ją pilnować.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe kupisz w supermarketach, takich jak tesco lub kaufland, ale będzie ono w słoiku, na półce obok takich rzeczy jak np. nutella, a nie z normalnym masłem. Cieszę się, że z mamą już lepiej. Wiem jak długo czasem trwa taka rehabilitacja bo w mojej rodzinie ciocia miała udar, a później jeszcze wujek. Troskliwa opieka i obecność najbliższych dużo daje. Również serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  16. Na pewno przepis wykorzystam. Rozumiem, że wszystko jedno jaki rodzaj płatków wybieram... Czy może powinny być błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam błyskawicznych. Jeśli używa się zwykłych dobrze jest chwilę pogotować z innymi składnikami.

      Usuń
  17. Ostatnio głównie przygotowuję ciastka. Opcja bez pieczenia jest u mnie mocno pożądana!

    OdpowiedzUsuń
  18. wyglądają przepysznie, a do tego przepis wydaje się być łatwy nawet dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za owsianymi ciastkami, ale Twoje wyglądają smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale cudne są <3 Muszę wypróbować przepis !

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla siebie zawsze robię zdrowsze wersje owsianych ciasteczek, ale goście na pewno byliby zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.