wtorek, 27 czerwca 2017

Ciasto budyniowe bez pieczenia.

Dzisiaj chcę Was namówić na zrobienie ciasta, które co prawda ma trochę kalorii, ale jest tak
niesamowicie pyszne, że czasem warto zrobić sobie przyjemność i się skusić. Nie wymaga 
pieczenia, ale musi postać parę godzin w lodówce. Wielką zaletą tego ciasta jest też to, że 
polewa czekoladowa jest płynna nawet po wyjęciu z lodówki i rozpływa się w ustach. 

kuchnia



Składniki na ciasto: 

- budyń waniliowy,
- 1/2 litra mleka,
- kartonik 30% śmietanki,
- śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- paczka herbatników

Składniki na polewę:


- 30 ml mleka,
- pół szklanki cukru brązowego,
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- 1/6 kostki masła


Przygotowanie ciasta:


Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem do kompletnego
wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno dodając do niej śmietan-fix i cukier puder. Delikatnie 
wymieszać śmietanę z zimnym budyniem. Dno blaszki wyłożyć w całości ciastkami. Na to 
wyłożyć 1/3 masy budyniowej. Przykryć masę kolejną warstwą ciastek, po czym ponownie 
wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę ciastek. Ciastka przykryć pozostałością masy 
budyniowej. Ciasto odstawić na bok i przygotować polewę.


Przygotowanie polewy: 

W rondelku umieścić cukier mleko i kakao. Postawić na średnim ogniu,podgrzewać mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 min. Zdjąć z ognia i dodać masło pokrojone na 
kawałeczki. Mieszać do momentu rozpuszczenia masła. Powoli wylewać na powierzchnię 
ciasta. 

Ciasto wstawić do lodówki na min 6 godzin. Po tym czasie ciasto jest gotowe, ale trzeba kroić
w blaszce i po kawałku delikatnie wyjmować. 

ciasto bez pieczenia



Takie ciasto moja córka zrobiła na moje urodziny i bardzo nam smakowało. Jedyną jego wadą
 było to, że za szybko zniknęło :) Zróbcie bo warto. Jak pisałam na początku, jego zaletą jest 
płynna czekolada na wierzchu. Po przekrojeniu ciasta czasem spływa strużka tej czekolady po
cieście, co nadaje mu wyjątkowy smak podczas jedzenia. Smacznego!

Skusicie się żeby zrobić? 

Jeśli macie ochotę zobaczyć inny mój przepis na ciasto bez pieczenia to polecam Banoffee:)


KreoVita

32 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda! Pewnie skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm... wymieszać delikatnie śmietanę z budyniem... to może być problem, chyba ze nie potrzebna jest jednolita masa. Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej się sprawdza budyń bez gotowania dr Oetkera bo po przygotowaniu ma idealną konsystencję. Możesz najpierw dodać połowę śmietany i wymieszać energiczniej, a potem pozostałą już delikatnie;)

      Usuń
  3. Aż mi w brzuchu burczy :D Pychotka!! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne ciasto :) Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokłownieł... oblizałam usta ze smaku !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super smakowicie <3 Coraz częściej słysze o ciastach bez pieczenia hah ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tego typu ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię cista bez pieczenia, i ten też wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba musze swojemu lubemu dać przepis by zrobił D:

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba zrobię : )
    Przesyłam buziaki :*
    http://kobiecomania.blogspot.com/2017/06/lbiotica-biovax-opuntia-oil-mango.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak bez pieczenia to dla mnie, lubię robić takie szybkie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Na dzisiejszy upał takie schłodzone ciasto prosto z lodówki to zdecydowanie trafiony pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie za słodkie :-( ale skoro dziecko zrobiło, nie można nie spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czasem można sobie pozwolić na bardziej kaloryczne ciacha, szczególnie gdy zapowiadają się tak wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. OMG, wygląda fantastycznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja z pewnością się skuszę, czuje, że to ciasto to strzał w dziesiątkę :-) Zresztą ciasta bez pieczenie zawsze u mnie na wysokiej pozycji.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę sobie zapisać ten przepis, z pewnością go zrobię! Wygląda przepysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mnie do ciasta, a w dodatku bez pieczenia nie trzeba namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smakowicie - wypróbuję na pewno, bo uwielbiam takie szybkie i proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny przepis, a żeby było mniej kalorycznie i bardziej zdrowo wystarczy trochę zmodyfikować :) Zamiast śmietanki 30% mleczko kokosowe, zamiast cukru ksylitol, a do polewy olej kokosowy zamiast masła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.