Dzisiaj chcę Was namówić na zrobienie ciasta, które co prawda ma trochę kalorii, ale jest tak
niesamowicie pyszne, że czasem warto zrobić sobie przyjemność i się skusić. Nie wymaga
pieczenia, ale musi postać parę godzin w lodówce. Wielką zaletą tego ciasta jest też to, że
polewa czekoladowa jest płynna nawet po wyjęciu z lodówki i rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
- budyń waniliowy,
- 1/2 litra mleka,
- kartonik 30% śmietanki,
- śmietan-fix,
- 2 łyżki cukru pudru,
- paczka herbatników
Składniki na polewę:
- 30 ml mleka,
- pół szklanki cukru brązowego,
- 1 i 1/2 łyżki kakao,
- 1/6 kostki masła
Przygotowanie ciasta:
Budyń przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić pod przykryciem do kompletnego
wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno dodając do niej śmietan-fix i cukier puder. Delikatnie
wymieszać śmietanę z zimnym budyniem. Dno blaszki wyłożyć w całości ciastkami. Na to
wyłożyć 1/3 masy budyniowej. Przykryć masę kolejną warstwą ciastek, po czym ponownie
wyłożyć masę budyniową i kolejną warstwę ciastek. Ciastka przykryć pozostałością masy
budyniowej. Ciasto odstawić na bok i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy:
W rondelku umieścić cukier mleko i kakao. Postawić na średnim ogniu,podgrzewać mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 min. Zdjąć z ognia i dodać masło pokrojone na
kawałeczki. Mieszać do momentu rozpuszczenia masła. Powoli wylewać na powierzchnię
ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki na min 6 godzin. Po tym czasie ciasto jest gotowe, ale trzeba kroić
w blaszce i po kawałku delikatnie wyjmować.
Takie ciasto moja córka zrobiła na moje urodziny i bardzo nam smakowało. Jedyną jego wadą
było to, że za szybko zniknęło :) Zróbcie bo warto. Jak pisałam na początku, jego zaletą jest
płynna czekolada na wierzchu. Po przekrojeniu ciasta czasem spływa strużka tej czekolady po
cieście, co nadaje mu wyjątkowy smak podczas jedzenia. Smacznego!
Skusicie się żeby zrobić?
Jeśli macie ochotę zobaczyć inny mój przepis na ciasto bez pieczenia to polecam Banoffee:)
KreoVita
Bardzo smakowicie wygląda! Pewnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńHmmm... wymieszać delikatnie śmietanę z budyniem... to może być problem, chyba ze nie potrzebna jest jednolita masa. Musze spróbować!
OdpowiedzUsuńNajlepiej się sprawdza budyń bez gotowania dr Oetkera bo po przygotowaniu ma idealną konsystencję. Możesz najpierw dodać połowę śmietany i wymieszać energiczniej, a potem pozostałą już delikatnie;)
UsuńAż mi w brzuchu burczy :D Pychotka!! :D
OdpowiedzUsuńmi też xd
UsuńBardzo apetyczne ciasto :) Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDokłownieł... oblizałam usta ze smaku !!!
OdpowiedzUsuńWygląda super smakowicie <3 Coraz częściej słysze o ciastach bez pieczenia hah ! :D
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu ciasta :)
OdpowiedzUsuńmoje ukochane;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cista bez pieczenia, i ten też wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńMniam, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńChyba musze swojemu lubemu dać przepis by zrobił D:
OdpowiedzUsuńKusi bardzo! :))
OdpowiedzUsuńChyba zrobię : )
OdpowiedzUsuńPrzesyłam buziaki :*
http://kobiecomania.blogspot.com/2017/06/lbiotica-biovax-opuntia-oil-mango.html
Jak bez pieczenia to dla mnie, lubię robić takie szybkie ciasta :D
OdpowiedzUsuńNa dzisiejszy upał takie schłodzone ciasto prosto z lodówki to zdecydowanie trafiony pomysł.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie za słodkie :-( ale skoro dziecko zrobiło, nie można nie spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńCzasem można sobie pozwolić na bardziej kaloryczne ciacha, szczególnie gdy zapowiadają się tak wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOMG, wygląda fantastycznie i zapewne tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa z pewnością się skuszę, czuje, że to ciasto to strzał w dziesiątkę :-) Zresztą ciasta bez pieczenie zawsze u mnie na wysokiej pozycji.
OdpowiedzUsuńMuszę sobie zapisać ten przepis, z pewnością go zrobię! Wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńMnie do ciasta, a w dodatku bez pieczenia nie trzeba namawiać :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Jak zwykle zresztą ;)
OdpowiedzUsuńaż mi ślinka leci !
OdpowiedzUsuńSandicious
Very delicious recipe!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie - wypróbuję na pewno, bo uwielbiam takie szybkie i proste przepisy.
OdpowiedzUsuńwygląda rozkosznie
OdpowiedzUsuńFajny przepis, a żeby było mniej kalorycznie i bardziej zdrowo wystarczy trochę zmodyfikować :) Zamiast śmietanki 30% mleczko kokosowe, zamiast cukru ksylitol, a do polewy olej kokosowy zamiast masła.
OdpowiedzUsuń