wtorek, 7 marca 2017

Pyszne kluseczki z tartych ziemniaków.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste, tanie, szybkie i smaczne danie. Są to kluski 
z tartych ziemniaków. Ja najbardziej lubię je polane odrobiną tłuszczu ze zrumienioną 
cebulką, ale doskonale smakują też do gulaszu. No i oczywiście jakaś surówka do nich tylko
podkreśli smak. Ja zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty.

przepis kulinarny




Przepis na kluski


Składniki:


- 4 duże ziemniaki,
- około 2 szklanki mąki,
- sól 
- cebula
- tłuszcz (smalec lub margaryna)

kluski ziemniaczane




Przygotowanie: 


Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodawać mąkę do utartych 
ziemniaków, tyle ile ziemniaki zabiorą aż konsystencja będzie taka, że będzie trudno 
mieszać. Jeśli będzie ciasto za rzadkie, kluski się rozlecą. W przepisie napisałam około 2 
szklanki mąki, ale to zależy od gatunku ziemniaków. Jeśli zawierają dużo wody wtedy mąki
więcej, jeśli mało wtedy mniej. Dodać też do ciasta 2 duże szczypty soli i dobrze wymieszać.
W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku, posolić tyle ile solicie na makaron. 
Ilośćsoli zależy od wielkości garnka, ale nie radzę tych klusek gotować w małym bo wykipią 
albo się przypalą. Kiedy woda się zagotuje, nakładać partiami po trochę ciasta na deskę do 
krojenia, zamoczyć łyżkę w gorącej wodzie i tą łyżką z tej deski odcinać kawałki ciasta 
wielkości klusek jakie chcemy mieć i rzucać na wrzątek, a właściwie zsuwać po desce. Po 
wrzuceniu jednej partii, nakładamy na deskę więcej ciasta i ponownie łyżką zsuwamy do 
wody kluseczki. I tak aż do wyczerpania ciasta. Trzeba to robić w miarę szybko by się 
równo gotowały. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając dopóki wszystkie kluski
nie opadną na dno. Te kluski nie wypływają na powierzchnię kiedy są gotowe, ale właśnie 
opadają na dno. Przed odcedzeniem zawsze warto jedną wyjąć wcześniej i spróbować czy 
już jest dogotowana i nie czuć w niej mąki. W czasie kiedy kluski się gotują, obrać cebulę, 
pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu. Po wyłożeniu klusek na talerz polać 
zrumienioną cebulką. Smacznego :)

kluski z tartych ziemniaków




To tyle ode mnie na dziś. Jeśli chcecie zobaczyć inne moje przepisy kulinarne to znajdziecie 
je w zakładce „kuchnia”.

Skorzystacie z mojego przepisu na kluski? A może już takie lub podobne robiliście? Proszę 
o komentarze, a jeśli mój blog się Wam podoba nie zapomnijcie zaobserwować:)

KreoVita



29 komentarzy:

  1. Szaraki!! Najlepsze na świecie robi mój tata, to jego wspomnienie powojennego dzieciństwa.... sam najbardziej lubi je z białym serem i podsmażona cebulką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam je z dzieciństwa. :-) Moja Babcia bardzo podobne robiła. :-) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaaa.... tylko mi smaka narobiłaś, bo już od dawna chodzą za mną takie kluseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę o takim daniu :)) Wygląda pysznie i jest łatwe w przyrządzeniu, więc muszę się na nie skusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie nowość ponieważ nigdy nie jadłam takich kluseczków. ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis dla mnie jest bardzo świeżym pomysłem- znam wiele wariantów klusek i kluseczek, ale z takimi się nie spotkałam :) Podoba mi się to, że jest taki szybki i prosty. Pozwolisz, że go zachomikuję? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, a jak kiedyś wg niego zrobisz takie kluski, mam nadzieję, że będą Ci smakować:)

      Usuń
  7. nie przepadam za takimi mącznymi daniami

    OdpowiedzUsuń
  8. ja niestety nie przepadam za takimi kluchami;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają mega smakowicie! No i oczywiście moja ulubiona kapusta kiszona :3

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie jedzonko, przepis już zapisałam w moim przepiśniku ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie proste , szybkie dania szczególnie z ziemniaków i mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. to jedne z moich ulubionych klusek:) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chętnie bym takie zjadła, naprawdę. Ale to tarcie ziemniaków... A malaksera sobie nie kupiłam :-(

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdecydowanie fajne i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię takie kluseczki, ale dawno ich nie jadłam i przypomina mi się tylko smak kluseczek mojej mamy :) Twoje wyglądają wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jej, uwielbiam kluski! :) Zawsze najem się tak, że pękam!
    W sumie u mnie w domu kluchy zawsze robi tata i są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich kluseczek nie jadłam, częściej u nas goszczą kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeszcze takich nie robiła, ale myślę, że bym je polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tzw. Kluchy na pyrach! Uwielbiam. Najlepsze są z białym serem! Boże, wieki już ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Danie proste w przygotowaniu i jakie smaczne. Z podsmażaną cebulką smakują doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale mi smaka zrobiłaś! Dobrze, że to już pora obiadowa:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Często robie podobne, z sosem pieczarkowym.

    OdpowiedzUsuń
  23. Narobiłaś mi apetytu na takie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale pyszności :D Na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.