Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo proste, tanie, szybkie i smaczne danie. Są to kluski
z tartych ziemniaków. Ja najbardziej lubię je polane odrobiną tłuszczu ze zrumienioną
cebulką, ale doskonale smakują też do gulaszu. No i oczywiście jakaś surówka do nich tylko
podkreśli smak. Ja zrobiłam surówkę z kiszonej kapusty.
Przepis na kluski
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- około 2 szklanki mąki,
- sól
- cebula
- tłuszcz (smalec lub margaryna)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodawać mąkę do utartych
ziemniaków, tyle ile ziemniaki zabiorą aż konsystencja będzie taka, że będzie trudno
mieszać. Jeśli będzie ciasto za rzadkie, kluski się rozlecą. W przepisie napisałam około 2
szklanki mąki, ale to zależy od gatunku ziemniaków. Jeśli zawierają dużo wody wtedy mąki
więcej, jeśli mało wtedy mniej. Dodać też do ciasta 2 duże szczypty soli i dobrze wymieszać.
W międzyczasie zagotować wodę w dużym garnku, posolić tyle ile solicie na makaron.
Ilośćsoli zależy od wielkości garnka, ale nie radzę tych klusek gotować w małym bo wykipią
albo się przypalą. Kiedy woda się zagotuje, nakładać partiami po trochę ciasta na deskę do
krojenia, zamoczyć łyżkę w gorącej wodzie i tą łyżką z tej deski odcinać kawałki ciasta
wielkości klusek jakie chcemy mieć i rzucać na wrzątek, a właściwie zsuwać po desce. Po
wrzuceniu jednej partii, nakładamy na deskę więcej ciasta i ponownie łyżką zsuwamy do
wody kluseczki. I tak aż do wyczerpania ciasta. Trzeba to robić w miarę szybko by się
równo gotowały. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając dopóki wszystkie kluski
nie opadną na dno. Te kluski nie wypływają na powierzchnię kiedy są gotowe, ale właśnie
opadają na dno. Przed odcedzeniem zawsze warto jedną wyjąć wcześniej i spróbować czy
już jest dogotowana i nie czuć w niej mąki. W czasie kiedy kluski się gotują, obrać cebulę,
pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu. Po wyłożeniu klusek na talerz polać
zrumienioną cebulką. Smacznego :)
To tyle ode mnie na dziś. Jeśli chcecie zobaczyć inne moje przepisy kulinarne to znajdziecie
je w zakładce „kuchnia”.
Skorzystacie z mojego przepisu na kluski? A może już takie lub podobne robiliście? Proszę
o komentarze, a jeśli mój blog się Wam podoba nie zapomnijcie zaobserwować:)
KreoVita
Szaraki!! Najlepsze na świecie robi mój tata, to jego wspomnienie powojennego dzieciństwa.... sam najbardziej lubi je z białym serem i podsmażona cebulką.
OdpowiedzUsuńPamiętam je z dzieciństwa. :-) Moja Babcia bardzo podobne robiła. :-) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńAaaa.... tylko mi smaka narobiłaś, bo już od dawna chodzą za mną takie kluseczki :D
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim daniu :)) Wygląda pysznie i jest łatwe w przyrządzeniu, więc muszę się na nie skusić ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie nowość ponieważ nigdy nie jadłam takich kluseczków. ☺
OdpowiedzUsuńa lubisz kluski jako takie?:P
UsuńPrzepis dla mnie jest bardzo świeżym pomysłem- znam wiele wariantów klusek i kluseczek, ale z takimi się nie spotkałam :) Podoba mi się to, że jest taki szybki i prosty. Pozwolisz, że go zachomikuję? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, a jak kiedyś wg niego zrobisz takie kluski, mam nadzieję, że będą Ci smakować:)
Usuńnie przepadam za takimi mącznymi daniami
OdpowiedzUsuńja niestety nie przepadam za takimi kluchami;p
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smakowicie! No i oczywiście moja ulubiona kapusta kiszona :3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko, przepis już zapisałam w moim przepiśniku ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste , szybkie dania szczególnie z ziemniaków i mąki :)
OdpowiedzUsuńto jedne z moich ulubionych klusek:) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńto pitraś:D
UsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńJa chętnie bym takie zjadła, naprawdę. Ale to tarcie ziemniaków... A malaksera sobie nie kupiłam :-(
OdpowiedzUsuńZdecydowanie fajne i pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kluseczki, ale dawno ich nie jadłam i przypomina mi się tylko smak kluseczek mojej mamy :) Twoje wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńJej, uwielbiam kluski! :) Zawsze najem się tak, że pękam!
OdpowiedzUsuńW sumie u mnie w domu kluchy zawsze robi tata i są przepyszne :)
Takich kluseczek nie jadłam, częściej u nas goszczą kopytka :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie robiła, ale myślę, że bym je polubiła :)
OdpowiedzUsuńTzw. Kluchy na pyrach! Uwielbiam. Najlepsze są z białym serem! Boże, wieki już ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDanie proste w przygotowaniu i jakie smaczne. Z podsmażaną cebulką smakują doskonale.
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś! Dobrze, że to już pora obiadowa:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robie podobne, z sosem pieczarkowym.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu na takie danie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :D Na pewno wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń