piątek, 4 listopada 2016

Beztłuszczowe ciasto ze śliwkami.

Dzisiaj po raz pierwszy na moim blogu zamieszczę przepis na ciasto. Sama jem bardzo 
niewiele słodkiego, ale czasem jak mnie najdzie ochota to piekę coś dobrego. Przepis ten 
jest w mojej rodzinie od dawna i kiedyś nazywaliśmy to ciasto ciastem kryzysowym, 
właśnie dlatego, że jest bez tłuszczu, co było wielką zaletą za komuny, kiedy masło czy 
margaryna były na kartki. 


beztłuszczowe ciasto


Ciasto jest bardzo dobre i kiedy jest sezon na śliwki to ja najchętniej robię je właśnie
z nimi, a najlepiej smakuje z mirabelkami bo są nieco kwaskowate. Doskonale nadają się
do tego ciasta także jabłka i kiedy nie ma śliwek to właśnie czasem piekę takie ciasto
z jabłkami. Jest szybkie i proste w wykonaniu, no i tanie.


Składniki:

- 1 szklanka cukru (może być brązowy),
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- cukier waniliowy,
- pół szklanki mleka,
- śliwki lub jabłka,
- cukier puder do posypania


śliwki do ciasta





Przygotowanie:

Utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać. 
Na końcu dodawać stopniowo mleko ciągle mieszając. Nie martwicie się jeśli ciasto wyjdzie
dość rzadkie. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Śliwki 
lub jabłka umyć pokroić w cząstki i powtykać do ciasta. Część z nich spadnie na dno, część 
zostanie na powierzchni. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni i do już tak nagrzanego 
piekarnika włożyć ciasto. Piec około 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić jakimś patyczkiem 
lub nawet widelcem czy jest upieczone. Jeśli wyjmiemy taki patyczek z ciasta i nie będzie 
na nim śladu ciasta to znaczy, że jest gotowe. Poczekać aż przestygnie i posypać cukrem 
pudrem. Ciasta wystarczy na średniej wielkości foremkę. 



beztłuszczowe ciasto w foremce


Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało. Jeśli ktoś lubi mniej słodkie to może dać pół 
szklanki cukru bo pamiętajcie, że cukier puder jeszcze będzie na wierzchu. Można też nie 
sypać cukrem pudrem i również będzie bardzo dobre. 


beztłuszczowe ciasto


A Wy pieczecie czasem ciasta bez tłuszczu? 

Proszę o komentarze i jeśli się Wam blog podoba to także o obserwację bo ostatnio 
dołożyłam do bloga gadżet „obserwatorzy” u góry po prawej stronie. Jeśli mnie 
zaobserwujecie, sprawdźcie proszę czy Wasza ikonka pojawiła się wśród obserwatorów 
bo ostatnio 2 osoby miały z tym problem. Jeśli nie będzie, kliknijcie opcję „przestań 
obserwować” i jeszcze raz ponownie „obserwuj”. To powinno pomóc. Z góry dziękuję:)

A jeśli chcecie poznać moje przepisy na inne potrawy kliknijcie zakładkę "Kuchnia".

KreoVita


19 komentarzy:

  1. Śliwek w tym roku już się najadłam i mam zdecydowanie dość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piekłam bez tłuszczu, więc bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis. Ciasto wygląda na prawdę ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę apetycznie. Pewnie się skuszę :)
    Z bardzo prostych recept dość często wychodzą pyszności.
    Ostatnio kilka razy robiłam ciasto bez masła (przepis znasz :) w najnowszym wydaniu były gruszki zamiast jabłek).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagus upieke bo bez tłuszczu jeszcze nie piekłam
    moze nawet dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne ciasto, wygląda niezwykle apetycznie :)
    Chętnie skusiłabym się na taki kawałeczek, a nawet kilka kawałeczków.
    Osobiście prawie nie piekę ciast, ale chciałabym to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie i takie z pewnością jest. Lubię ciasta ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda apetycznie, taki biszkopt z owocami...
    W temacie owoce znam przepis na pyszny deser bez jajek i bez ucierania lub przepis na owoce pod kruszonką, bez ciasta, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. ojeju jak bez tłuszczu to biorę;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda , zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Beztłuszczowego ciasta chyba jeszcze nie robiłam, przynajmniej sobie nie przypominam. Niemniej jednak prezentuje się ono super zachęcająco i chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Głupio się przyznać, ale chleby piekę nałogowo (już nie pamiętam jak smakuje kupny) ale ciasta nie są moją mocną stroną - poza muffinkami i sernikiem nie ryzykuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliwki fantastycznie nadają się na cisto, dodają jemu trochę kwaśności, czyli taki miks smakowy.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie i domowo. W mojej rodzinie też jest kilka takich tradycyjnych ciast. Moje ulubione to (nazwane przez moja siostrę) "ciasto z resztek" :D Idealne w takich kryzysowych napadach ochoty na coś słodkiego kiedy wiadomo, że zdecydowanie lepiej sięgnąć po domowe wypieki niż słodycze ze sklepowej półki, a w kuchennych szafkach nie ma zbyt wielu składników na wymyślne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja się już śliwek przejadłam zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasta z owocami. ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babcia robi takie- pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.