piątek, 11 sierpnia 2017

Łazanki z młodą kapustą.

Dzisiaj podam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań, czyli łazanki. Najbardziej lubię 
je robić kiedy jest młoda kapusta bo smakują wybornie. Kiedy mam więcej czasu ciasto na 
łazanki robię sama. Ostatnio jednak jestem taka zapracowana, a do tego upały mnie 
wymęczyły, że nie chciało mi się ciasta robić i wykorzystałam gotowy makaron.

przepis na danie główne


Składniki:


- mała główka młodej kapusty,
- cebula,
- 2 łyżki tłuszczu (jak kto lubi - smalec, olej lub margaryna),
- sól,
- pieprz ziołowy,
- kminek
- makaron łazanki



Przygotowanie:


Kapustę pokroić w ćwiartki i ugotować. Jak już będzie miękka, odcedzić wodę i zostawić 
kapustę do wystygnięcia żeby nie poparzyć sobie rąk przy odciskaniu. Kiedy przestygnie, 
porządnie w rękach odcisnąć każdą cząstkę z wody, a następnie drobno poszatkować.  

Cebulkę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na dużą patelnię. Jak już cebulka się 
zeszkli i zacznie rumienić dołożyć kapustę i podsmażyć z cebulką mieszając. Doprawić solą, 
pieprzem i dodać szczyptę mielonego kminku, albo szczyptę ziarenek kminku rozetrzeć nieco 
w rękach i wsypać do kapusty. Wymieszać. 

Makaron łazanki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku i włożyć z powrotem 
do garnka. Dołożyć do niego kapustę i dobrze wymieszać. Nałożyć na talerze. Smacznego:)


Uwaga


Zanim odcedzony makaron włożycie z powrotem do garnka dobrze jest wlać na dno garnka 
odrobinę roztopionego tłuszczu żeby łazanki nie przywarły do dna i żeby się łatwiej mieszało. 

Z podanych składników wychodzi kilka sporych porcji. Można je odgrzać na drugi dzień albo 
zamrozić część na inny obiad. 

kuchnia



A Wy lubicie łazanki? Gotujecie je ze świeżą młodą kapustą czy z kiszoną?

Jeśli lubicie młodą kapustę, w moim starszym poście: „Dlaczego warto polubić kapustę...” 
znajdziecie przepis na doskonały bigos z młodej kapusty z koperkiem. 

To tyle ode mnie na dziś. Jeśli podoba się Wam mój blog bardzo proszę o obserwację i 
udostępnianie moich postów. 


KreoVita

24 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie jadłam już takich łazanek z kapustką, no i teraz narobiłaś mi wielkiej ochoty :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubić lubię, ale nie mogę jeść gotowanej kapusty, więc obejdę się smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię łazanki :) Jutro chyba zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, ale nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha jeszcze jak je się odpowiednio doprawi...

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, a to mdłe nie jest? Młoda kapusta i makaron... Nigdy czegoś takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to nie jest mdłe. Jak lubisz ostrzejsze to można więcej pieprzu dać. Spróbuj bo naprawdę warto:)

      Usuń
  7. Bardzo lubię łazanki, ale nigdy nie jadłam ich w takim zestawie. Brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmniam! Jak ja dawno nie jadłam łazanek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj już dawno łazanek nie jadłam! Ale pewnie dlatego, że tylko ja je jem u nas w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z młodą kapustą jeszcze łazanek nie próbowałam, nawet nie myślałam, że tak można je podać. Ale z kiszoną jadłam i mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. O proszę,to jeszcze inny przepis ! Ja poza makaronem i kapustą (młoda najlepsza) dodaję mięso,obowiązkowo :) I o ile wszystkie moje koleżanki jedzą łazanki z pokrojoną kiełbasą w kostkę,ja jem z mięsem mielonym :) I oczywiście dużo pieprzu bo lubię ostre :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy łazanek nie jadłam i też nigdy nie zastanawiałam się aby je spróbować :)
    Pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kiszoną chyba jeszcze nigdy nie próbowałam, więc może zrobię. Ja zawsze robię takie jak podajesz w dzisiejszym przepisie i z młodą kapustą smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przypomniałaś mi właśnie o łazankach ! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie bardzo rzadko są łazanki :) Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Que maximo amei, obrigado pela visita , tenha uma semana abençoada.
    Blog: https://arrasandonobatomvermelho.blogspot.com.br/
    Canal:https://www.youtube.com/watch?v=DmO8csZDARM

    OdpowiedzUsuń
  17. Z młodą kapustą, ekstra pomysł. Ja bym może dorzuciła tylko jakąś zieleninę, ale zakładam, że kminek dodał wystarczająco dużo aromatu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.