wtorek, 23 sierpnia 2016

Pyszna zupa z batatów.

zupa z batatów
Zupa z batatów polana śmietanką.


Dzisiaj chcę Wam polecić pyszną zupę, którą robi moja córcia i która zaskoczyła mnie 
dosłownie doskonałym smakiem. Bataty to słodkie ziemniaki i wielu twierdzi, że nie 
bardzo im smakują ze względu właśnie na słodkawy posmak. Może w takim wydaniu 
jak Polacy przywykli, gdybyśmy chcieli zastąpić zwykłe ziemniaki batatami, 
w połączeniu z tradycyjnym schabowym, nie zdałyby egzaminu, ale zupa z nich jest 
rewelacyjna. Oczywiście przyprawy też mają tu znaczenie, ale o tym za chwilę. Przepis
jest bardzo prosty. Porcja dla 3-4 osób.

słodkie ziemniaki
Obrane bataty.

 Składniki:


- 3 duże bataty albo 4 mniejsze, 

- oliwa z oliwek,

- przyprawy ( papryka słodka w proszku, pieprz ziołowy Kamis, odrobinkę imbiru, sól)

- bulion (ewentualnie kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie, ale z tego 
względu, że w kostkach jest dużo chemii lepszy będzie własnoręcznie przygotowany 
wywar mięsny lub warzywny),

- śmietanka 30%, 

- pieczywo czosnkowe

słodkie ziemniaki
Pokrojone i przyprawione bataty.


Wykonanie:


Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, wymieszać w misce z oliwą, rozłożyć  na blaszce do pieczenia, posypać przyprawami. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, posypać
więcej, ale nie przesadzajmy z tym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec do 
miękkości. Po upieczeniu przełożyć do garnka, zalać bulionem, tak żeby przykrył 
ziemniaki i razem jeszcze zagotować. Potem zblendować i gotowe. Podawać z odrobinką 
śmietanki. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym. 


zupa ze słodkich ziemniaków
Zupa z batatów

Zupa zawsze się udaje i naprawdę jest pyszna. Można oczywiście pokombinować i dodać
jeszcze inne warzywa do tego, ale osobiście nie polecam bo mogą zepsuć smak. Z tą zupą
jest podobnie jak z zupą dyniową. Różne szkoły są na ten temat i w różnych wydaniach 
zupy jadłam, np. dynia była z dodatkiem ziemniaków lub marchewki lub innych warzyw, 
ale najlepsza jest sama tylko z przyprawami. Jedynie przyprawy odrobinę się różnią od 
tych, użytych tutaj. Napiszę o tym więcej jak będzie sezon dyniowy. Teraz spróbujcie 
zrobić zupę z batatów, a nie pożałujecie. Posmakuje całej rodzinie, a przy tym dostarczy 
cennych składników odżywczych, takich jak beta karoten, magnez, wapń i wiele innych. 


Jak pewnie zauważyliście, w składnikach jest też pieprz ziołowy z firmy Kamis. Napisałam 
tak, bo jego skład nam odpowiada. Okazało się, że na pieprz ziołowy z innej firmy moja 
córka ma uczulenie. O tym więcej piszę w innym poście pt. Pieprz ziołowy - znakomita 
Sprawdzajcie więc skład pieprzu ziołowego przed użyciem, ale nie zastępujcie go pieprzem 
czarnym bo wtedy nie ręczę za smak zupy.

Ciekawa jestem czy bataty są Wam znane i jakie potrawy z nich przyrządzacie. Napiszcie 
proszę o tym w komentarzach.

KreoVita

4 komentarze:

  1. Bataty lubię, choć sama rzadko je przyrządzam. Nigdy nie jadłam z nich zupy, a przepis brzmi bardzo smacznie :)
    Wspomniałaś o mojej ukochanej zupie dyniowej. Ślinka mi leci ;) mogłabym ją jeść codziennie. :)) Bardzo jestem ciekawa jak ją robisz, ale poczekam cierpliwie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. bataty póki co piekłam, zupy jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaję, że zupy z batatów jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbowałam batatów w formie frytek. Ich smak niestety mi nie odpowiadał. Pewnie dlatego, że oczekiwałam smaku takiego jak mają frytki ze zwykłych ziemniaków. Przyznam jednak, że zupy z batatów doprawionej imbirem chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.