Zupa z batatów polana śmietanką. |
Dzisiaj chcę Wam polecić pyszną zupę, którą robi moja córcia i która zaskoczyła mnie
dosłownie doskonałym smakiem. Bataty to słodkie ziemniaki i wielu twierdzi, że nie
bardzo im smakują ze względu właśnie na słodkawy posmak. Może w takim wydaniu
jak Polacy przywykli, gdybyśmy chcieli zastąpić zwykłe ziemniaki batatami,
w połączeniu z tradycyjnym schabowym, nie zdałyby egzaminu, ale zupa z nich jest
rewelacyjna. Oczywiście przyprawy też mają tu znaczenie, ale o tym za chwilę. Przepis
jest bardzo prosty. Porcja dla 3-4 osób.
Składniki:
- 3 duże bataty albo 4 mniejsze,
- oliwa z oliwek,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy ( papryka słodka w proszku, pieprz ziołowy Kamis, odrobinkę imbiru, sól)
- bulion (ewentualnie kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie, ale z tego
względu, że w kostkach jest dużo chemii lepszy będzie własnoręcznie przygotowany
wywar mięsny lub warzywny),
- śmietanka 30%,
- pieczywo czosnkowe
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, wymieszać w misce z oliwą, rozłożyć na blaszce do pieczenia, posypać przyprawami. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, posypać
więcej, ale nie przesadzajmy z tym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec do
miękkości. Po upieczeniu przełożyć do garnka, zalać bulionem, tak żeby przykrył
ziemniaki i razem jeszcze zagotować. Potem zblendować i gotowe. Podawać z odrobinką
śmietanki. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.
więcej, ale nie przesadzajmy z tym. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec do
miękkości. Po upieczeniu przełożyć do garnka, zalać bulionem, tak żeby przykrył
ziemniaki i razem jeszcze zagotować. Potem zblendować i gotowe. Podawać z odrobinką
śmietanki. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.
Zupa z batatów |
Zupa zawsze się udaje i naprawdę jest pyszna. Można oczywiście pokombinować i dodać
jeszcze inne warzywa do tego, ale osobiście nie polecam bo mogą zepsuć smak. Z tą zupą
jest podobnie jak z zupą dyniową. Różne szkoły są na ten temat i w różnych wydaniach
zupy jadłam, np. dynia była z dodatkiem ziemniaków lub marchewki lub innych warzyw,
ale najlepsza jest sama tylko z przyprawami. Jedynie przyprawy odrobinę się różnią od
tych, użytych tutaj. Napiszę o tym więcej jak będzie sezon dyniowy. Teraz spróbujcie
zrobić zupę z batatów, a nie pożałujecie. Posmakuje całej rodzinie, a przy tym dostarczy
cennych składników odżywczych, takich jak beta karoten, magnez, wapń i wiele innych.
tych, użytych tutaj. Napiszę o tym więcej jak będzie sezon dyniowy. Teraz spróbujcie
zrobić zupę z batatów, a nie pożałujecie. Posmakuje całej rodzinie, a przy tym dostarczy
cennych składników odżywczych, takich jak beta karoten, magnez, wapń i wiele innych.
Jak pewnie zauważyliście, w składnikach jest też pieprz ziołowy z firmy Kamis. Napisałam
tak, bo jego skład nam odpowiada. Okazało się, że na pieprz ziołowy z innej firmy moja
córka ma uczulenie. O tym więcej piszę w innym poście pt. Pieprz ziołowy - znakomita
Sprawdzajcie więc skład pieprzu ziołowego przed użyciem, ale nie zastępujcie go pieprzem
czarnym bo wtedy nie ręczę za smak zupy.
Ciekawa jestem czy bataty są Wam znane i jakie potrawy z nich przyrządzacie. Napiszcie
proszę o tym w komentarzach.
KreoVita
Bataty lubię, choć sama rzadko je przyrządzam. Nigdy nie jadłam z nich zupy, a przepis brzmi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspomniałaś o mojej ukochanej zupie dyniowej. Ślinka mi leci ;) mogłabym ją jeść codziennie. :)) Bardzo jestem ciekawa jak ją robisz, ale poczekam cierpliwie :))
bataty póki co piekłam, zupy jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że zupy z batatów jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam batatów w formie frytek. Ich smak niestety mi nie odpowiadał. Pewnie dlatego, że oczekiwałam smaku takiego jak mają frytki ze zwykłych ziemniaków. Przyznam jednak, że zupy z batatów doprawionej imbirem chętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuń