piątek, 26 maja 2017

Wegańskie curry z ryżem.

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne i zdrowe danie bez mięsa. Moja córka 
ostatnio zainteresowała się kuchnią orientalną i przyrządziła wspaniałą potrawę z dodatkiem
batatów, ciecierzycy, mleka kokosowego i paru innych ciekawych składników. Już podczas 
gotowania pachniało obłędnie w całym domu, więc skusiłam się żeby spróbować tej potrawy
nawet mimo mojego uczulenia na kokos. Zjadłam odrobinę tylko i bardzo żałuję, że nie mogę
więcej bo bardzo mi smakowało. 


kuchnia

A oto przepis:

Składniki:



- 2 niewielkie bataty, 
- 1 papryka słodka,
- 1 kartonik pasaty,
- puszka ciecierzycy,
- puszka kukurydzy,
- puszka mleka kokosowego, 
- pół łyżeczki słodkiej papryki, 
- łyżeczka curry,
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu cayenne,
- sól i pieprz do smaku, 
- łyżka oleju do podsmażenia,
- ryż


Przygotowanie:



Bataty obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju aż nieco zmiękną. Dodać 
przyprawy i chwilkę podsmażać. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i zalać pasatą. 
Ciecierzycę odcedzić i przepłukać pod zimną wodą, dodać do sosu. Dodać też kukurydzę. Następnie dodać puszkę mleczka kokosowego. Wymieszać i zostawić na małym ogniu 
mieszając od czasu do czasu. Ugotować ryż. Kiedy ryż będzie gotowy, zdjąć z ognia także 
sos i wyłożyć na talerz. Smacznego.

Sosu wychodzi z tego przepisu całkiem sporo. Wystarczy dla kilku osób lub na kilka posiłków. 
Jeśli lubicie takie wegańskie dania to bardzo polecam bo mimo wielu składników jest to 
szybkie danie i bardzo zdrowe. Oczywiście idealnie byłoby ugotować ciecierzycę zamiast 
korzystać z gotowej z puszki, ale zajęłoby to znacznie więcej czasu. Jeśli więc ktoś nie ma go
za wiele polecam przepis w obecnym wydaniu. Całość przygotowuje się w około pół godziny. 

Jak Wam się spodobał przepis? Wykorzystacie go? A może robiliście już  podobna potrawę? 
Proszę napiszcie o tym w komentarzach, a jeśli mój blog się Wam podoba zaobserwujcie. 

A jeśli ktoś nie zna jeszcze mojego przepisu na wegetariański cheesburger a’la falafel to 
również polecam.

KreoVita

18 komentarzy:

  1. Lubię curry, więc jestem na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bym zjadła, jak Łukasz :) Danie pachnące w dodatku z mlekiem kokosowym, pyszne po prostu !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię dania warzywne z kaszą lub ryżem. Często robię warzywa słupki lub mieszankę chińską jako danie z ryżem własnie lub jako farsz do naleśników. Ale takiej wersji jak u Ciebie jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę że u Ciebie też dziś kulinarnie. Ryżu dawno nie jadłam może jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń
  5. Potrawa nie jest mi znana, chętnie ją spróbuję bo lubię takie wynalazki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam kurczaka curry z ryżem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O wegańskiej wersji nie pomyślałam, a wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę upikcić dla Mężusia i to konieczie ! :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie dania , chętnie wypróbuje przepisu bo bardzo lubię kuchnie orientalna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziś mam ochotę takie cudo zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bataty już nawet w swojej Biedronce mogę spotkać, a ja ich jeszcze nigdy nie kupiłam. Z jednego powodu - jeśli okażą się naprawdę słodkie, to u nas nie przejdą. I tak je omijam, pewnie niesłusznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. pycha, pycha, zjadłabym takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A mleko kokosowe jest tak bardzo konieczne? Bo szkoda, że nie mogłaś dużo zjeść, bo wygląda obłędnie!
    Pychotka. Kocham curry z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.