Dzisiaj chcę zaproponować Wam wspaniałe danie, które zachwyciło mnie smakiem w chwili gdy spróbowałam tę potrawę po raz pierwszy u mojej cioci. Zrobiła je moja kuzynka, która
uwielbia różne kulinarne eksperymenty i łączenie smaków. Do tej pory dorsza najbardziej
lubiłam usmażonego tylko w panierce lub po grecku, ale ta wersja z brzoskwiniami podbiła
moje serce.
- filet z dorsza,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta,
- 1 duża czerwona papryka,
- 2 brzoskwinie (świeże lub z puszki),
- passata,
- sól,
- pieprz (ja daję ziołowy),
- szczypta chili,
- łyżeczka soku z cytryny
- olej lub oliwa
Przygotowanie:
Dorsza posolić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym
tłuszczu. Paprykę umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Brzoskwinie
pokroić w kostkę i również krótką chwilę podsmażać w osobnym rondelku, po czym dołożyć
do papryki. Do tego dodać passatę i przyprawy. Podsmażać wszystko razem przez chwilę.
Na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. Dorsza wyłożyć na półmisek i zalać sosem z
kawałkami brzoskwiń i papryki. Smacznego.
Uwaga:
Można dodać do tego dania cebulę zeszkloną na oliwie. Taką wersję z cebulą właśnie jadłam
po raz pierwszy i była smaczna. Ja jednak cebuli nie daję bo moja córcia nie lubi. Moim
zdaniem danie nie straciło smaku przez brak cebuli bo papryka i brzoskwinie nadają smak
i to połączenie jest fantastyczne.
Zamiast passaty można dodać koncentrat pomidorowy czy nawet ketchup. Każdą z tych
wersji próbowałam i była dobra. Pamiętajcie tylko, że jeśli dodacie pikantny ketchup to trzeba
Ciekawa jestem czy kiedykolwiek próbowaliście dorsza w takim połączeniu? Jak Wam się
podoba? Wypróbujecie?
Jeśli lubicie ryby i nie widzieliście jeszcze mojego przepisu na śledzie w zalewie octowej to
polecam.
KreoVita
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje to połączenie :)
UsuńDorsz i brzoskwinie? Brzmi ciekawie! c:
OdpowiedzUsuńblog @mavselina-k | instagram @mavselina | youtube @mavselina
Nie jadłam nigdy dorsza w takim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
no ale pysznie 🙈
OdpowiedzUsuńGeneralnie jestem zwolenniczką każdej ryby w każdej postaci. Dlatego z pewnością spróbuję dorsza w takiej "oprawie".
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda a biorąc jeszcze fakt, że ryby powinny być przez nas jedzone to trzeba zbierać różne przepisy!
Lubie ciekawe połączenia. Ryba z brzoskwiniami...jeszcze nie jadlam!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojego męża ja akurat miłośniczką ryb nie jestem :)
OdpowiedzUsuńhmmm nigdy nie jadłam ryb z owocami... no może sałatkę z tuńczykiem i granatem...Zaintrygował mnie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dorsza, ale z brzoskwinią jeszcze nie jadłam :) Muszę przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite połączenie! Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam dorsza :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :) Myślę, że taka potrawa na pewno przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. :o
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kulinarne eksperymenty, więc może wypróbuję ten przepis :D
OdpowiedzUsuńOooo chyba podkradnę przepis :)
OdpowiedzUsuńhttps://0xsandrax0.blogspot.co.uk/
O takim połączeniu bym nie pomyślała! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby ale o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam. Brzmi interesująco zwłaszcza, że bardzo lubię brzoskwinie. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
alabastrowaherbata.pl
ciekawe połączenie, dorsza uwielbiam ale na słodko jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuń