wtorek, 26 września 2017

Jadłospis na jesień.

Lato minęło mi w tym roku tak szybko, że nawet go specjalnie nie zauważyłam. Od dłuższego 
czasu pogoda jest iście jesienna, a co się z tym wiąże deszcze, wiatry i zimno. Organizm musi 
się przestawić i przygotować do zimy kumulując potrzebne zimą ciepło. Nasza dieta też 
powinna być nieco inna niż latem. Najlepiej wyeliminować z niej produkty wychładzające 
organizm i zastąpić rozgrzewającymi. Powinny się w niej znaleźć produkty podnoszące 
odporność i poprawiające humor. 

zdrowie



Co powinno się znaleźć w jesiennym jadłospisie?


Kierujmy się kolorem.


Kolory jesieni to odcienie żółtego, pomarańczowego, czerwonego. Zadbajmy o to by w 
naszym jadłospisie pojawiło się więcej produktów w takich kolorach. Dynia, marchewka, 
papryka, morele, groch, fasola, czerwona soczewica- to doskonałe produkty w jesiennym 
menu. 

Produkty zawierające duże ilości witaminy C


Witamina C zwiększa poziom interferonu, który wykrywa wirusy i daje komórkom znać by 
ruszyły do walki. Z witaminą C kojarzą się nam głównie cytrusy, ale ponieważ one wychładzają
organizm polecam raczej paprykę. Jest ona prawdziwą bombą witaminową, a witaminy C 
zawiera kilkakrotnie więcej niż cytryna. Ważne jest również to, że papryka nie traci witamin 
podczas obróbki termicznej tak dużo jak inne warzywa czy owoce. Można ją jeść w sosach, zapiekankach, jako leczo, czy w postaci surowej na kanapkach.

witamina c


Tłuszcze omega-3


Pobudzają komórki odpornościowe do działania. Obecne są w rybach, olejach, orzechach. 
Nie radziłabym jednak przesadzać z rybami bo często zawierają metale ciężkie. 
Ze spożywania większej ilości omega-3 powinny zrezygnować osoby mające problemy 
z cukrzycą i niewydolnością serca. Duża ilość omega-3 powoduje też zwiększenie krwawień 
przy urazach. Warto więc zachować ostrożność, szczególnie jeśli ktoś dostarcza ich w postaci 
suplementów diety. 

Produkty zawierające witaminę B6


Witamina ta aktywizuje przeciwciała. Szukajmy jej w takich produktach jak fasola, groch, 
ciecierzyca.

Selen i magnez


Selen wzmacnia układ odpornościowy, a magnez układ nerwowy i pomaga w produkcji 
przeciwciał. Dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Magnez znajdziemy w kaszy 
gryczanej oraz w kakao i gorzkiej czekoladzie. 

Cebula i czosnek


To naturalne antybiotyki. Cebulę warto rozkładać w domu w czasie zwiększonej 
zachorowalności na grypę. Nie obiera się jej, tylko przycina końcówki. Piszę o tym więcej 

Mniej surówek, więcej warzyw gotowanych.


Surowizny nie są najlepsze o tej porze roku. Spożywajmy więcej warzyw gotowanych i 
duszonych. Gotujmy potrawy jednogarnkowe z dużą ilością warzyw - jak lecza czy risotta. 

Rozgrzewające przyprawy


Używajmy częściej rozgrzewających przypraw takich jak kardamon, kurkuma, chili, imbir, 
czarny pieprz, cynamon i majeranek. Możemy dodawać je do zup, sosów, sałatek, a nawet
do herbaty. Pamiętajmy jednak żeby nie przesadzać z ilością i że nie każdemu służą. Jeśli więc 
mamy jakieś problemy ze zdrowiem, najlepiej to skonsultować z lekarzem. 

Kiszonki


Stanowią nie tylko źródło cennych witamin, ale też poprawiają pracę jelit i podnoszą 
odporność. Moimi ulubionymi są kiszona kapusta i ogórki. 

Obowiązkowe śniadanie


Pamiętajmy by nie wychodzić rano na zimno bez śniadania, najlepiej ciepłego. Ono doda 
nam energii na cały dzień. 

Odpowiednie nawodnienie 


Kiedy robi się chłodniej ludzie czasem zapominają o piciu wystarczającej ilości płynów. 
Krew gęstnieje i wtedy komórki odpornościowe nie działają tak jak powinny, Zadbajmy 
więc o to by odpowiednio nawodnić organizm. Unikajmy jednak zimnych płynów. Pijmy 
więcej herbat, a wodę w temperaturze pokojowej. 

dieta rozgrzewająca


Ja zawsze staram się odżywiać odpowiednio do pory roku. Takimi moimi ulubionymi 
produktami, które częściej jadam jesienią jest właśnie papryka, dynia, warzywa strączkowe 
i kiszonki. 

jesienny jadłospis



A jak Wy odżywiacie się jesienią? Jakie produkty królują w waszym jesiennym menu?


KreoVita

20 komentarzy:

  1. U mnie zazwyczaj w jadłospisie zmieniają się jedynie sezonowe owoce i warzywa. Poza tym odżywiam się tak samo, ale zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego surowizny są nienajlepsze? Każda obróbka termiczna powoduje utratę części witamin... Nawet wyciskanie soku w sokowirówce niszczy witaminy, bo są w trakcie procesu podgrzewane.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie nie zwracam raczej uwagi aż tak na porę roku i to co jem wówczas. Fakt staram się jeść owoce i warzywa sezonowe. Cebulę uwielbiam o każdej porze roku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że nasze organizmy doskonale wiedzą, co im pasuje. Chętniej jadamy zupy, przyprawy korzenne, sięgamy po miód i cytrynę...lody i napoje z lodem już nie smakują tak jak latem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nie mam jakiegoś specjalnego jadłospisu na jesień, ani na inną porę roku. Wiadomo, że wiosna i lato to więcej świeżych warzyw, a zimą mrożone i kiszonki, ale jakoś specjalnie nie wybieram nawet przypraw. Imbir np bardzo lubie i pikantne przyprawy, więc jem je nawet latem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jednym słowem jemy jesiennie czyli tradycyjnie...
    Na szczęście odrobinę cieplej i słoneczko świeci...

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę koniecznie zacząć jeść zupy <3
    - mój blog -

    OdpowiedzUsuń
  8. nice post
    I following you now, follow me back?
    Have a nice day. :-)
    SimonetaBlog

    OdpowiedzUsuń
  9. Staram się jeść sezonowo i to na co mam ochotę. Obserwuje też swój organizm i jeśli coś mi szkodzi, to tego unikam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja gdy mam ochotę na takie kolory, to wiem, że mój organizm dba o siebie. :) Jesień rzeczywiście przyszła trochę za szybko, lato nie wiadomo, kiedy minęło...

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny ,bardzo przydatny post osobiście z jesienną kuchnią kojarzy mi się leczo oraz krem z dyni , bo zawsze o tej porze roku u mnie goszczą te potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne jedzonko proponujesz 😆 U mnie będą piekly się ciasta drożdżowe jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesienią najlepiej smakują mi wszelkie rozgrzewające dania. No i jeszcze takie z sezonowymi owocami i warzywami - śliwkami, dynią, grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wolno zapomnieć również o suplementacji witaminy D! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Risotto i lecza o tej porze są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomarańczowe zupy jesienią są najsmaczniejsze :) tylko dyniowa jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie zdecyowanie duża dawka witamin :D
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  18. U nas dużo, dużo dyni i papryki :) I pomidorów do tego :D Czyli, to co lubię najbardziej ;] No i zamiast herbaty, o tej porze roku zazwyczaj pojawia się u mnie czystek ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ja jem dużo ciężej teraz niż na wiosnę;p

    OdpowiedzUsuń
  20. Jesienią staram się jeść dużo produktów,które dostarczają organizmowi witamin :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Jeśli moje posty cię zainteresowały, proszę zaobserwuj mnie w google+
Uprzejmie proszę aby firmy nie zostawiały linków w komentarzach bo będą traktowane jako spam i usuwane.